Monday, 25 March 2013

ANWAR SAH JUMPA MISUARI BEBERAPA KALI

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengesahkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar telah beberapa kali mengadakan pertemuan dengan pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari.

Bagaimanapun Hishammuddin berkata pihaknya masih menyiasat jumlah pertemuan tersebut sama ada berkaitan dengan insiden pencerobohan di Lahad Datu.

"Saya difahamkan ada beberapa kali (pertemuan) tapi jumlah sebenar kita tidak boleh sahkan," katanya pada sidang media selepas melancarkan jentera Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) Pemuda BN Gombak, di Padang Hillcrest di sini hari ini.

Beberapa blog kemarin mendakwa Anwar telah berjumpa Nur Misuari sebanyak lima kali.

Antara tarikh-tarikh yang dikenal pasti adalah pada 16, 17, 18 Julai, bulan Oktober dan Februari lalu.

Agensi berita antarabangsa, Reuters pada 14 Februari lalu, mendakwa pencerobohan kumpulan bersenjata asing di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah berlaku atas jemputan pembangkang di negara ini.

Seorang pegawai tentera Filipina dilaporkan berkata, kumpulan 150 orang diketuai Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzumudie itu mendarat di Lahad Datu bagi membincangkan isu tuntutan tanah.

The Manila Times menerusi koresponden mereka, Al Jacinto, pencerobohan tersebut juga ada kaitan dengan janji pembangkang di Malaysia untuk memberikan kuasa autonomi kepada Sabah jika berjaya membentuk kerajaan.

Dalam pada itu, mengulas mengenai siasatan kertas putih insiden di Lahad Datu, Hishammuddin berkata kerajaan akan memberi ruang agar ia dapat disiasat segera.

Katanya barisan kabinet kerajaan akan berbincang bagi mencapai satu keputusan berhubung siasatan kertas putih tersebut.

"Itu kita akan beri platform untuk kita siasat pihak tertentu bukan sahaja di dalam negara tetapi juga di luar negara.

So apa kata aljuburi pulak sekarang?? kerana kerakusan nak kan sesebuah negara sanggup menggadaikan nyawa rakyat sendiri..

No comments:

Post a Comment